torstai 24. huhtikuuta 2014

Unelmana kasvihuone!

Aikaisemmista teksteistä on varmaan voinut jo päätellä, että pidän kotoilusta ja nyt kevään tullen myös pihailusta :)
Pihalla on kiva touhuilla ja puuhailla. Pidän kasveista ja kukista, ja aikaisempina vuosina parvekkeillani on kasvanut yrttitarhoista erilaisiin kukkiin ja istutuksiin. Ensimmäiset orvokit saapuvat ruukkuihin heti pakkasten lauhduttua ja erilaisia yrttejä ja hyötykasveja olen kokeillut vuosien varrella. Kokemukset ovat olleet niin positiivisia kuin negatiivisia, kuten varmaan meillä kaikilla, joiden sisällä asustaa pienen pieni viherpeukalo.

Nyt parvekkeet ovat vaihtuneet isoon pihaan (ihanaa), ja haave omasta kasvihuoneesta herännyt henkiin. Olisipa ihana, jos ruukut ja istutukset saisi suojaan, ja omalla pihalla voisi kasvattaa vaikka luomutomaatteja ja hieman salaatteja, tai ainakin yrittää kasvattaa. Oma pieni kasvihuone, jossa salaatit olisivat suojassa pihassa ahkerasti vierailevilta jäniksiltä tai kaatosateen yllättäessä ruukut eivät lainehtisi multaa. Paljon järkeviä argumentteja jotka puhuvat kasvihuoneen puolesta.

Millainen sitten olisi hyvä kasvihuone? 
Mitä materiaalia? Millainen pohja?
Itse tehtynä vai valmiina ostettuna? 
Lasia vai muovia? Vanhoja vai uusia ikkunoita?
Mitä siellä kasvattaisi? Kukkia vai kasviksia?

Näihin kysymyksiin minulla ei todellakaan ole vielä vastauksia mutta tässä muutama viehkeä kuva erilaisista vaihtoehdoista:
kuva täältä
Tässä kuvassa on pieni kasvihuone ja yhdistelmä pieneen varastoon. Malli on Hobby Hallin, mutta hinta aika suolainen vaikka ihanalta näyttääkin. Koko olisi kuitenkin hyvä, ei liian iso mutta kuitenkin huoneeseen mahtuisi hieman kasveja ja kukkia. 
Suomela-lehden sivuilta löytyi muuten ihan hyvä opas erilaisista vaihtoehdoista, jos juttu kiinnostaa, löydät sen täältä.

kuva täältä
K-raudan valikoimasta löytyi tämännäköinen, hieman isompi kasvihuone. Tyylikäs ja selkeä, hyvin tavallinen, löytyy varmasti useasta pihasta ja puutarhasta. Tuon kokoinenkin mahtuisi pihallemme ihan hyvin, ja sinne ainakin mahtuisi yhtä jos toista kasvamaan. Hinta K-raudan malleille taitaa olla edellistä mallia edullisempia, mutta toki malleja on paljon, joten hintahaitarikin on hyvin hyvin laaja.

kuva täältä
Tämä voisi olla myös yksi vaihtoehto, ja varsinkin pieneen pihaan erittäin sopiva. Saattaisi olla meidän pihaan jopa hieman liian pieni. Tämä malli on Starkin valikoimasta. Pieni ja siro, sisään mahtuisi kuitenkin aika paljon kasveja, ja korkeus antaisi myöten isommillekin kasveille. 

Tässäpä sitä riittää mietittävää ja pohdittavaa, liiankin kanssa. Palailen asiaan kun tämä alkaa selkenemään.
 Jos sinulla on hyviä kokemuksia toimivista kasvihuoneista tai siitä mitä kaikkea siellä kannattaa kasvattaa, otan vinkkejä mielelläni vastaan! Kaikki kommentit erittäin tervetulleita!

4 kommenttia:

  1. Ensimmäisen ja viimeisen havaitset käytössä aivan varmasti aivan liian pieniksi. Ellei teillä ole mikään postimerkin kokoinen piha, niin älä edes harkitse! Meillä on tuo keskimmäisen kokoinen(tosin honkkarista ostettu) ja vaikka aluksi tuntui, että sinne mahtuu vaikka mitä, niin nyt jo haluaisin ainakin toisen samankokoisen. Noiden kokoaminen on muuten kuin huono vitsi, mutta lopputulos on ihan ok. Sitten lopulta, kun olet repinyt puolet hiuksistasi sitä h******n romua kootessasi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Kiitos kommentistasi J.B!
      Piha on tosiaan postimerkkiä suurempi, joten kallistuminen keskimmäiseen vaihtoehtoon on vahvoilla, hieman vain huolestuttaa mahdollinen hiusten repiminen :)

      Poista
  2. Hei, sinulle on haaste osoitteessa: http://wannabedone.blogspot.fi/ :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Rouva L ja kiitos haasteesta 😃 pitääpä vastailla!

      Poista